Android ekran kilidi şifresi sıfırlama nasıl yapılır?

Ekran kilidini unutmak can sıkıcı bir durum, ancak kilidi sıfırlamak zannedildiği kadar zor değil. Bu yazımızda Android telefon ve tabletlerde unutulan ekran kilidi nasıl sıfırlanır detaylı bir şekilde açıklıyoruz.
Android ekran kilidi şifresi sıfırlama nasıl yapılır?
21/05/2023 Nasıl yapılır? Android 2 kişi faydalı buldu 433 kere okundu

Akıllı cihazlardaki kişisel bilgileri korumanın en önemli yollarından birisi cihaza ekran kilidi koymaktır. Desen ya da şifre yöntemlerinden birisini kullanarak koyacağınız ekran kilidi, bu şifreyi bilmeyen kişilerin telefonunuzu ya da tabletinizi kullanmasını engeller. Ancak, bu şifre bazen insanlar tarafından unutuluyor. Ekran kilidi şifresini unutmak can sıkıcı bir durum olsa da şifreyi sıfırlamak zannedildiği kadar zor değil. En azından Android telefon ve tabletler için zor değil. iPhone cihazlarda farklı bir durum söz konusu olduğu için bu yazımızdaki ekran kilidi sıfırlama yöntemleri sadece Android cihazlar için geçerli. Eğer siz de "Android telefonumun ekran kilidini unuttum nasıl sıfırlarım?" diye kendinize soruyorsanız yazımızı okumaya devam edin.


Android cihazlarda unutulan ekran kilidi şifresini sıfırlamak için birkaç yöntem mevcut. Burada sizin uygulayabileceğiniz yöntemlere yer verdik. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Google Cihazımı Bul servisi (Android Device Manager diye de bilinir),
  • Deseni Unuttum yöntemi
  • Cihazı fabrika ayarlarına döndürmek,
  • Güvenli Mod ile şifreyi değiştirmek,
  • Android Debug Bridge (ADB) ile şifrenin yer aldığı dosyayı silmek.

Android ekran kilidi sıfırlama yöntemleri

Sözü fazla uzatmadan hemen Android telefon ya da tabletinizin ekran kilidi şifresini sıfırlama yöntemlerinin detaylarına geçelim.


1. Google Cihazımı Bul servisi ile ekran kilidi şifresini değiştirme (ADM)

Google Cihazımı Bul servisi kilit ekranı şifresini kolayca değiştirebileceğiniz ilk yöntem. Önceki adı Android Device Manager (ADM - Android cihaz yöneticisi) olan Cihazımı Bul servisinde, Android cihazınızda kullandığınız mail adresine kayıtlı tüm telefon ya da tabletleri görüntüleyebilirsiniz. Android gizlilik ve güvenlik ayarları isimli ipucunda detaylarını verdiğimiz Cihazımı Bul özelliği, cihazı kullanamadığınızda ya da kaybettiğinizde cihaza uzaktan müdahale etmenizi sağlıyor. Android cihazınızın kilit ekranı şifresini değiştirmek için aşağıdaki adımları uygulayın:

  • İlk olarak, kilit ekranını değiştireceğiniz telefon ya da tablette kullandığınız mail adresinizle Google Cihazımı Bul servisine giriş yapın,
  • Sol menüde mail adresinizde kullanılan cihazları göreceksiniz. Buradan kilit ekranını değiştireceğiniz cihazı seçin,
  • Yine sol menüde sesi çal, güvenli cihaz ve cihazı sil seçeneklerini göreceksiniz. Burada güvenli cihaz seçeneğine dokunduğunuzda sizden yeni bir kilit oluşturmanız istenecek. Yeni kilit şifresini belirleyin ve cihazı yeniden başlatın,
  • Cihazı yeniden başlattıktan sonra telefonunuzun kilitlendiğini belirten bir uyarı alacaksınız. Kilidi aç düğmesine basarak yeni belirlediğiniz ekran kilidi şifresi ile kilidi açabilirsiniz.

Bu yöntemi kullanarak telefon ya da tabletin kilit ekranı şifresini değiştirdikten sonra eski şifreniz iptal edilecektir. Yani, eskiden kullandığınız şifreyi hatırlasanız bile artık ekran kilidini sadece yeni belirlediğiniz şifre ile açabilirsiniz.


Eğer Samsung marka bir telefona sahipseniz, Samsung tarafından sağlanan Cihazımı Bul hizmetiyle de bu işlemi yapabilirsiniz.


2. Deseni Unuttum yöntemiyle kilit ekranı şifresini değiştirmek

Deseni unuttum yönteminin Android 4.4 ve altındaki Android sürümlerinde kullanıldığını söyleyelim. Eğer yeni ve güncel bir cihaza sahipseniz, bu yöntem işinize yaramayacaktır. Her ne kadar eski bir yöntem olsa da biz burada yer vermek istedik. Ayrıca, bu yöntem sayısal şifre ile oluşturulan ekran kilitlerinde işe yaramıyor, sadece desenle oluşturulan ekran kilitleri için bu yöntemi kullanmanız gerekiyor. Ekran kilidi desenini unuttuysanız, deseni değiştirmek için şu adımları uygulamanız gerekiyor:

  • Ekran desenini en az 5 kere yanlış çizin,
  • Cihazınızın ekranında tekrar desen çizmek için belirli bir süre beklemeniz gerektiğini yazacaktır, bu ekranın alt kısmında 'Deseni Unuttum' seçeneği görünüyorsa buna basın,
  • Açılan ekranda cihazda kayıtlı olan mail adresini yazmanız istenecek. Mail adresini yazdığınızda cihazınız yeni bir desen belirlemenizi isteyecek,

Yeni deseni belirledikten sonra ekran kilidi deseniniz sıfırlanmış olacak. Ekran desenini yanlış girdiğiniz halde deseni unuttum seçeneğini görmüyorsanız, bu özellik sizin cihazınızda bulunmuyor demektir. Bu nedenle diğer yöntemleri denemeniz gerekiyor.


3. Cihazı fabrika ayarlarına döndürmek

Kilit ekranı şifresini sıfırlamak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem cihazı fabrika ayarlarına döndürmek. UYARI: Bildiğiniz gibi telefon ya da tableti fabrika ayarlarına döndürdüğünüzde cihazdaki fotoğraflar, mesajlar, yüklü uygulamalar gibi her şey siliniyor. O nedenle bu yöntemi uygularken cihazınızdaki her şeyin silineceğini mutlaka göz önünde bulundurun.


Android telefon ya da tableti fabrika ayarlarına döndürmek için:

  • Android cihazınızı tamamen kapatın,
  • Ses azaltma tuşu ve güç tuşuna aynı anda basılı tutarak cihazın açılmasını bekleyin. Eğer cihaz açılmaz ise ses azaltma tuşu, home tuşu ve güç tuşuna aynı anda basarak bekleyin,
  • Cihazınız açıldığında ekranda bazı seçenekler göreceksiniz. Ses azaltma/kapama düğmesini kullanarak Recovery Mode (ya da Kurtarma Modu) seçeneğine gidin ve güç tuşuna basarak seçim yapın,
  • Kurtarma modu menüsüne girdiğinizde yine ses azaltma düğmesini kullanarak "wipe data/factory reset" seçeneğine gidin ve güç düğmesini kullanarak seçimi yapın,
  • Son adımda ise ses azaltma düğmesini kullanarak "Reboot system now" seçeneğine gidin ve güç tuşuna basarak onaylayın.

Tüm bu adımlardan sonra Android telefon ya da tabletiniz fabrika ayarlarına dönmeye başlayacak. Bu işlem biraz uzun sürebilir, o nedenle cihazınız tamamen açılana kadar beklemeniz gerekiyor. Cihaz açıldığında ise unuttuğunuz kilit ekranı şifresi dahil tüm verile silinmiş olacak. Cihazı tekrar kurarak kullanmaya başlayabilirsiniz.


Cepde ekibi olarak tavsiye ettiğimiz unutulan kilit ekranı şifresini sıfırlamak için kullanabileceğiniz yöntemler bunlardı. Bundan sonra bahsedeceğimiz yöntemler ise teknik olarak daha ileri seviyede olduğu için önermiyoruz. Ancak teknik bilginize güveniyorsanız bundan sonraki yöntemleri de deneyebilirsiniz. Bu adımları uygularken yapacağınız yanlış bir işlemde cihazınızın kullanılamaz duruma geleceğini unutmayın. O nedenle tüm sorumluluk size aittir.


4. Android Debug Bridge (ADB) ile şifrenin yer aldığı dosyayı silmek

İleri bir yöntem olan Android Debug Bridge yönteminde cihazınızı bilgisayara bağlayarak kilit ekranı şifresinin yer aldığı dosyayı silebilirsiniz. Böylece kilit ekranı şifresinin bulunduğu dosya silineceği için, cihazınız sizden şifre istemeyecektir. Yalnız, bu yöntemi kullanabilmek için Android cihazınızda daha önceden USB hata ayıklama modu açık halde olmalı. Aksi halde bu yöntemi uygulamanız mümkün değil.


Cihazınızda USB hata ayıklama modunun açık olduğundan eminseniz, aşağıdaki adımları uygulayın. Eğer hata ayıklama modu açık değilse, bu yöntemi uygulamaya çalışmayın:

  • Android SDK (Platform) Tools uygulamasını bilgisayarınıza indirin ve kurun,
  • Kurulum bittikten sonra SDK'yı çalıştırın,
  • Android telefon ya da tabletinizi USB ile bilgisayara bağlayın. USB modunu seçmenizi isteyen bir kutucuk karşınıza gelecek, buradan 'dosya aktarımı (MTP)' seçeneğini seçerek devam edin,
  • Daha sonra, SDK'nın komut istemcisini açın ve "adb devices" komutunu girin,
  • Telefonunuzun ekranında USB hata ayıklama modunun kullanılacağına dair bir onay ekranı görünecek. Bu onayı vererek devam edin,
  • Son adım olarak, bilgisayardaki SDK komut istemcisine dönün ve "adb shell rm /data/system/gesture.key" komutunu girin.

Bu komut ile cihazdaki kilit ekranı şifresinin yer aldığı dosyayı tamamen silmiş olacaksınız. Gördüğünüz gibi teknik bilgi ve detay içeren bir yöntem olduğu için tüm adımları doğru, eksiksiz ve sırasıyla uygulamanız çok önemli. Aksi halde cihazınız kullanılamaz hale gelebilir.


5. Android Güvenli Modu açarak kilit ekranı şifresini uygulamayla değiştirme

Bu yöntemi, kilit ekranı şifresini telefonun ayarlar kısmından değil de üçüncü taraf bir uygulama ile belirlediyseniz kullanabilirsiniz. Android ekosisteminde cihazların güvenliğini sağlamak için üçüncü taraf uygulamalar sıklıkla kullanılıyor. Dolayısıyla siz de bunlardan birisini kullanarak kilit ekranı şifresi oluşturduysanız Güvenli Modu açarak uygulamayı pasif hale getirebilir, böylece şifreyi sıfırlayabilirsiniz.


Güvenli modu aktif etme yöntemi cihazdan cihaza değişiklik gösteriyor. Temelde iki yöntem var. Güvenli modu açmak için ilk yöntem güç düğmesine uzun süre basmak. İkinci yöntem ise ses açma ve güç düğmesine aynı anda basmak. Bu yöntemleri denediğinizde ekranda 'güvenli mod' seçeneğini gördüğünüzde bu seçeneğe dokunun. Cihazınız güvenli modda yeniden açılacaktır. Daha sonra Güvenli modu kullanarak kilit ekranı şifresini sıfırlamak için aşağıdaki adımları takip edin:

  • Cihazınız güvenli modda açıldıktan sonra cihaz ayarlarına girin,
  • Uygulamalar menüsünü açın,
  • Kilit ekranı şifresi ya da desenini belirlediğiniz uygulamayı listeden bulun ve kaldırın.

Ya da üçüncü taraf uygulamayı kaldırmak istemezseniz:

  • Uygulamayı ana ekrandan bulun ve açın,
  • Kayıtlı şifreyi değiştirme seçeneğine basarak şifreyi değiştirin.

Bu işlemleri tamamladıysanız, üçüncü taraf uygulamayı kullanarak belirlediğiniz kilit ekranı şifresi sıfırlanmış olacaktır. Güvenli moddan çıkmak için cihazınızı tamamen kapatıp yeniden açın ve normal kullanmaya başlayın.


Android kilit ekranı şifresi sıfırlama ile ilgili hazırladığımız rehberin sonuna geldik. Umarız bu yöntemlerden birisi unuttuğunuz kilit ekranı şifresi nasıl değiştirilir sorunuza cevap olmuştur. Mobil teknolojiyle ilgili yararlı bilgiler ve ipuçları için bizi takip etmeye devam edin.

Bu ipucu işinize yaradı mı? İyi Kötü, geliştirilebilir